domingo, 13 de marzo de 2011

NO retalleu la Cultura


1. La Cultura no és una despesa, és una inversió. La Cultura, més enllà de ser un valor en si mateixa, és una font de riquesa econòmica i fa una important contribució al PIB. Els recursos invertits en Cultura generen llocs de treball en àmbits molt diversos de la societat, dins i fora del sector cultural.

2. Retallar o estalviar en Cultura és un greu error. Ens farà més pobres. El desmantellament de part del teixit industrial cultural o la retirada de les inversions per a la recerca i la creació artística (R+D+i de la creació) frenarà la competitivitat, la recuperació general i postergarà un repte ineludible: la generació d'un nou model d'economia productiva basat en el coneixement (Educació+Ciència+Cultura).

3. Catalunya és un dels països del nostre entorn que destinen menys recursos públics a la Cultura: només el 0,98% del pressupost general. Una nova retallada ens allunyarà encara més dels estàndards europeus. 

4. La retallada obligarà les institucions (nacionals, locals, privades) a reduir l'activitat i les programacions. Qui acabarà pagant la retallada i la crisi seran els artistes, els creadors, les companyies i els agents més febles i els nous emprenedors. Augmentarà l'atur i la precarietat en el sector cultural. Es perdran oportunitats i la recuperació serà difícil i, en alguns sectors, irreversible.

5. La retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions i limitarà, d'aquesta manera, els drets culturals d'accés universal a la Cultura recollits al nostre Estatut d'Autonomia. 

6. La retallada forçarà la privatització d'equipaments o programacions i situarà una bona part de l'oferta cultural sota l'estreta lògica del mercat i les audiències. La cultura també és el disseny i l'experimentació de pensament crític que nodreix la democràcia. 

7. La cultura és la cara visible d'un país, allò que de forma més concreta i particular el caracteritza i l'identifica entre els veïns i en el context històric i social, i més encara en el cas de Catalunya, que per raons polítiques té ara mateix disminuïda la gestió d'altres recursos. La cultura no és un luxe, ni un capritx, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents, i cap comunitat que es prea ella mateixa deixa de posar-la en un lloc destacat entre les seves prioritats.

No hay comentarios:

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons